Terassin rakentaminen

Ulkoalueiden terassin rakentaminen on suosittua tehdä esimerkiksi puu-, kivi-, tai sementti-materiaalien avulla.

Lowe’s, yksi Yhdysvaltain isoimmista rakentajille suunnatuista ketjuista, tarjoaa netin kautta apuna käytettävän terassin suunnitteluohjelman, osoitteessa:

www.lowes.com/deckdesigner

Suosituimmat terassimateriaalit ovat tyypillisesti kestäviä kivi-tai sementtipohjaisia ratkaisuja, mutta hinnan puolesta puusta tehty terassi-alue on usein halvin vaihtoehto.

Materiaalin valinta on tärkeä myös viihtyvyyden kannalta, sillä tarkoituksena on luoda mukava ulko-alue istumista, syömistä, sekä rentoa yhdessäoloa varten.

Jos valitset terassin rakentamiseen materiaaliksi puun, esimerkiksi Puuinfo (www.puuinfo.fi) suosittelee käytettäväksi painekyllästettyä ja/tai lämpökäsiteltyä puutavaraa, jotka antavat tavallista puutavaraa pitkäaikaisemman suojan säätilan vaihteluja ja myös lahoa vastaan.

Terassin puurakenteissa suoraan maakosketukseen parhaiten soveltuu, Puuinfon mukaan, A-luokan painekyllästetty puutavara, joka kestää selvästi käsittelemätöntä puuta kauemmin olosuhteissa, joissa kohde on suorassa maa- ja vesikosketuksessa.

Puisen painekyllästetyn terassin rakentamiseen löytyy apuja esimerkiksi Kestopuun (www.kestopuu.fi) tekemästä oppaasta, “Tee Itse Kestopuusta Terassi”:

www.kestopuu.fi/docs/004-mZ0-KESTOP_w_terassi_100505.pdf

Materiaalina lämpökäsiteltyllä puutavaralla on selvästiparempi lahonkesto-ominaisuus verrattaessa käsittelemättömään puuhun.

Lämpökäsittely parantaa myös puun mittapysyvyyttä ja poistaa puusta pihkan, joka helpottaa materiaalin pintakäsittelyä.

Voit lukea lisää lämpökäsitellyn puu-materiaalin ominaisuuksista terassien rakentamisesta Thermowoodin sivuilta, osoitteessa www.thermowood.fi.

Useat itse terassin rakentavat myös suunnittelevat, ainakin pääosin, terassi-alueen itsenäisesti, käyttäen apuna mm. netistä löytyviä valmiita terassi-suunnitelmia pohjana käyttäen.

Yksi hyvä apuväline terassi-rakennelmiin inspiraation hakemiseen on images.google.fi kuvahaku, esimerkiksi englanninkielisillä termeillä “deck plans” (pohjapiirustuksia), “outdoor deck” (ulkoterassi kuvia), sekä suomenkielellä vaikkapa “ulkoterassi”.

Hyviä valmiita piirustuksia, usein ilmaiseksi, ja kuvia Amerikkalais-tyylisistä terasseista löytyy myös englanninkielisiltä nettisivuilta kuten

  • www.deckplans.com
  • www.decks.com/deckplans/
  • www.eplans.com/projects/decks.hwx

Toteutuksen suhteen terassin rakentaminen piirustusten pohjalta on mahdollista tietysti jättää rakennusfirman harteille, jota varten on hyvä pyytää laaja valikoima tarjouspyyntöjä parhaan urakkahinnan löytämiseksi.

Tällaiset rakennusfirmat ovat myös tietoisia voimassaolevista laeista sekä paikallisista säännöksistä terassien rakentamisen suhteen.

Jos aikomuksenasi on kuitenkin tehdä tällainen urakka itse, hyviä vinkkejä tee-se-itse ihmiselle löytyy erilaisten videoiden muodossa varsinkin Youtube videonettisivustolta.