Suomen korkein rakennus

Asuinrakennusten suhteen Suomen korkein rakennus on Helsingin Vuosaaressa sijaitseva Cirrus tornitalo, jonka kattokorkeus on 87,5 metriä.

Cirrus, joka tunnetaan myös nimellä Vuosaaren tornitalo, joka mahduttaa 87,5 metrin korkeuteensa kaikkiaan 26 maanpäällistä kerrosta ja ilmanvaihtokonehuone-kerroksen. Lisäksi rakennuksesta löytyy 2 kellarikerrosta maan alla.

Suomen korkein rakennus

KUVA: Cirrus – Vuosaaren tornitalo (Iiluodontie 9, 00980 Helsinki)

Maan korkein rakennus sisältää ensimmäisessä kerroksessa sisääntulotilat ja liiketiloja, 2-25 kerrokset on varattu asuinhuoneistoille, ja 26 kerros sisältää rakennuksen saunatilat, kokoushuoneiston, ja näköalaterassin.

Erikoisominaisuutena tornitalossa on sen katolla oleva helikopterin laskeutumisalusta, joka on soveltuva esimerkiksi pelastushelikopterille.

Näiden rakenteiden lisäksi Cirrukseen kuuluu pysäköintitalo, joka on osittain maanalainen rakennelma.

Tornitalo, jonka rakennustyöt aloitettiin lokakuussa vuonna 2004, sisältää asumistarkoitukseen kaikkiaan 140 asuntoa 24 kerroksen alalla.

Asuinpaikkana tornitalon sijainti on ihanteellinen, lyhyen kävelymatkan päässä Helsingin metrosta (Vuosaaren asema), sekä lähellä Kauppakeskus Columbusta (www.columbus.fi).

Tornitalon suunnittelun taustalla on vuoden 1999 kv. arkkitehtikilpailu, jonka voitti tanskalainen arkkitehtitoimisto 3xNielsen.

Tätä voittanutta suunnitelmaa jouduttiin pienentämään asemakaavan mukaiseksi, yhteistyössä talon rakennuttajan YIT:n kanssa, ja tämä suunnitelma julkaistiin vuonna 2003.

Tälle uudelle suunnitelmalle myönnettiin vuonna 2004 rakennuslupa, ja työt pääsivät käyntiin.

Rakennuksen valutyöt alkoiva alkuvuodesta 2005, ja harjannostajaiset olivat 15. maaliskuuta 2006. Talo valmistui viimeisteltynä syksyllä samana vuonna.

Kellarit ja talon ensimmäinen kerros ovat paikallavalua, jota ylemmät kerrokset hyödyntävät paikalla valettuja välipohjia ja seinäelementtejä.

Cirrukseen on asennettu kaksi hissiä, jotka nousevat/laskeutuvat 2,5 m/s nopeudella, kuljetuskapasiteetin per hissi ollessa 13 henkeä.

Asuintalona Cirruksen asunnot kasvavat yläkerroksia kohden, siten että suurimmat ja kalleimmat asunnot sijaitsevat ylimmissä kerroksissa.