Puuceen rakentaminen

Puuceen rakentaminen tekee lomakodin, kesämökin, tai leirintäpaikan käytöstä mukavamman kokemuksen.

Suomen oloissa suosituin paikka joissa yleensä törmää puuceehen on mökkipihojen yhteydessä, joka toimii sekä käytännöllisenä ratkaisuna että nostalgisena, perinteisenä elementtinä suomalaisessa lomamökki-asumisessa.

Setripuu puucee - ulko-wc

KUVA: Setri-puusta (fi.wikipedia.org/wiki/Setri) tehty puucee.

Kunnallisten säännösten ja rakennuslupien puitteissa hyvä idea on sijoittaa puucee hyvän etäisyyden (usein käytetty referenssi on ainakin 15 metriä) asuinrakennuksista ja rannasta sekä kaivosta (jonka suhteen usein käytetty referenssi on 20 metriä).

Puuceen rakennuksen ilmansuunta on myös yksi suunnittelun vaiheista, ja tähän valintaan tulisi vaikuttaa mm. se, missä ilmansuunnassa puuceen valoa tuova ikkuna sijaitsee.

Puuceen hajuhaitan minimoimiseksi ja poistamiseksi on nykyään useita edistyneitä ratkaisuja, joihin kannattaa tutustua. Yksi suosituimmista tuotteista puucee-rakennuksiin tässä suhteessa ovat Biolanin (www.biolan.fi/suomi/default4.asp?active_page_id=102) kompostikäymälät.

Tällaisen valmiin kuivakäymälä/kompostointikäymälä ja puucee-rakennus paketin mukana tulisi tulla myös ohjeet ilmanvaihdosta, huollosta, ja turvallisesta käytöstä.

Suomessa Puucee paketteja valmistavat ja toimittavat esimerkiksi:

  • Kuusamo Hirsitalot (www.kuusamohirsitalot.fi)
  • AIT (www.ait.fi/2009/tuote.php?recordID=16)
  • Luoman Puutuote (www.luoman.fi)
  • Wood-Group (www.wood-group.fi/tuotesivut/biolan.htm)
  • Savenmaa (kauppa.savenmaa.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=zar0040)
  • www.finnpeak.fi/cgi-bin/category.pl?lang=fi&sid=12
  • Mökkikeskus (www.mokkikeskus.fi/tuotteet-mokille/pihalinna-puucee/)

Varsinaisen toimivuutensa ohella myös rakennuksen ulkonäkö on tärkeä.

Hyvä tapa tutustua tarjolla oleviin malleihin on vierailla puucee-paketteja tarjoavien valmistajien virallisilla sivustoilla.