Pergolan rakentaminen

Pergolan rakentaminen tuo arkkitehtuuria ulkotiloihin rajoittamatta kuitenkaan ulkoilmasta nauttimista.

Pergolat olivat yleinen piirre italialaisissa renesanssipuutarhoissa, kattaen joko kävelyteitä tai toimien rypälelehtimajoina.

Kuuluisia historiallisia puutarhoja ja puistoja, joissa pergoloita on käytetty ovat mm. The Hill, Lontoon Hampsteadissa, (suunnittelijana Thomas Mawson), sekä Sanssoucin puisto Potsdamissa (suunnittelijana Karl Friedrich Schinkel).

Italialainen pergola

KUVA: Firenzeläisen Villa La Pietran puutarhassa oleva italialaistyylinen pergola-rakennelma.

Nykyään samoja muotoja käytetään kuvaamaan varsinkin kävelyteitä tai pihan kohokohtia kattavia rakennelmia.


VIDEO: Moderneja pergolarakenteita esittelevä video, jonka on tehnyt Espanjan Murciassa ja Alicantessa toimiva Lara Guillén (www.laraguillen.es) niminen yritys.

Varsinkin lämpimissä ilmanaloissa on tyypillistä lisätä pergolaan kasvamaan liaanikasveja, kuten Japaninsinisade- tai viiniköynnös -lajikkeita, jotka antavat rakennelmaan ainutlaatuisuutta, väriä, sekä varjoa.

Voit muokata puutarhaa joustavasti pergoloiden avulla, esimerkiksi yhdistämään paviljonkeja tai vaikkapa lisä-osana rakennuksen ovelta puutarhan kohokohtaan, kuten erilliseen terassiin tai uima-altaaseen.

Itsenäiset pergola-rakennelmat, jotka eivät ole liitännäisinä taloon tai muuhun rakenteeseen, ovat usein käytössä suoralta auringonpaisteelta suojaisana istuma-alueena, jossa voi kuitenkin nauttia ulkoilmasta.

Voit tarkastella yksinkertaisen puutarha-pergolan rakennelmaa 3D-mallina ja pohjapiirrustuksina esimerkiksi Popular Mechanics-lehden tarjoamassa PDF-pohjaisessa dokumentissa:

www.popularmechanics.com/cm/popularmechanics/pdf/pergola-full.pdf

Suomenkielisiä ohjeita löytyy esimerkiksi Puuinfon tuottamasta nettimateriaalista (PDF-muodossa), josta löytyy pe­rus­oh­jeet per­go­lan ra­ken­ta­mi­seen, tie­toa ma­te­ri­aa­li­vaih­toeh­dois­ta, pin­ta­kä­sit­te­lystä, kiin­nik­keistä ja huol­losta, osoitteessa puuinfo.fi/sites/default/files/kirjasto/pergola/pergola-web.pdf.

Valmiita pergoloita on tarjolla esimerkiksi Finnpeak (www.finnpeak.fi) rakennusliikkeeltä, kahdessa vakiokoossa.