Omakotitalon rakentaminen

Katsaus joihinkin omakotitalon rakentaminen projektin mahdollisesti sisältämiin huoneisiin.

Läntisessä kulttuurissa olevissa omakotitaloissa on usein ainakin seuraavat huoneet:

Olohuone

Olohuone on huone jossa perheet yleisesti viihdyttävät vieraitaan, ja sitä voi käyttää lukemiseen, teeveen katseluun, ja muihin perheen aktiviteetteihin. Olohuone on myös Suomessa usein talon suurin yksittäinen huone.

Keittiö

Keittiö on talon huone, jossa perheen ruoka valmistetaan. Joissakin taloissa on valintana ns. “eat-in” keittiö, jossa ruokailuhuone on sama huone kuin missä ruoka valmistetaan.

Makuuhuoneet

Makuuhuoneet, joita on yleensä yksi per perheen lapsi ja yhteinen makuuhuone perheen vanhemmille, toimivat perheiden lepopaikkoina.

Pesuhuone

Pesuhuone on huone joka toimii perheen peseytymisen ja huolittelun keskuksena. Sen yhteydessä voi olla suihkualue, kylpyamme, tai saunahuone. Usein myös vessa kuuluu pesuhuoneen varustukseen.

Vessat

Vessojen lukumäärä on hyvin yksilöllinen valinta. Yhden keskeisen vessan lisäksi vessoja voi olla esimerkiksi jokaisen tai osan makuuhuoneista yhteydessä erikseen.

Ylläolevien lisäksi kansainvälisesti on olemassa myös joukko muita huoneita joita voi löytää myös suomalaisista omakotitaloista:

Omakotitalon rakentaminen – vastaanottohuone

Vastaanottohuone on tai halli on ensimmäinen huone johon astutaan taloon tulemisen yhteydessä. Yksinkertaisimmassa muodossaan tämä huone on paikka jossa ulkovaatetus, mukaanlukien ulkokengät pidetään.

Ruokailuhuone

Ruokailuhuone on huone, jota käytetään pääasiassa perheen ruokailuun. Toimintonsa takia se sijaitsee yleensä keittiön yhteydessä tai läheisyydessä ruoan tarjoilun helpottamiseksi.

Perhehuone

Perhehuone on yleensä varsinaista olohuonetta epämuodollisempi huone, joka usein sijaitsee keittiön läheisyydessä. Koska tämä huone on epämuodollisempi kuin virallinen olohuone, sen alueella voi olla vaikkapa lasten lelut lattialla ja huone yleensä sisältää pääosan perheen multimedia laitteistoista.

Huone on suunniteltu tukemaan omistajansa rentoutumista ja asumisen mukavuutta.

Varastohuone

Varastohuone toimii varastotilana isoille tavaroille kuten matkalaukuille ja joskus tila toimii paikkana jossa vaatteiden pesukone ja kuivaaja sijaitsevat, jos talossa ei ole erillistä pyykkihuonetta.

Pyykkihuone

Pyykkihuone on huone, jossa perheen vaatteet ja tekstiilit pestään. Huone voi toimia pesukoneiden pidon lisäksi myös tilana jossa vuodevaatteet tai pesu- ja siivouskemikaalit pidetään tallessa.

Työhuone

Työhuone on huone, jossa perhe tekee erilaisia paperitöitä, tietokonetöitä, tai vaikkapa lukemista.

Jos omakotitalon asukkeihin kuuluu etätyöntekijä tai itsensä työllistävä yrittäjä, tila voi olla myös kotitoimisto ja sen sisustukseen voi kuulua kaikki toimistolta vaadittavat laitteet, kuten toimistopöydät, tietokoneet, faksi, jne.

Joistakin tasokkaista omakotitaloissa voi löytyä myös seuraavat huoneet:

Kirjastohuone

Usein kirjastohuone on huone joka on kuin laajennettu työhuone, sisältäen kirjakokoelman, ja usein myös palkintokokoelman tai muita kokoelmia, kuten maalaustaidetta tai veistoksia.

Viinikellari

Viinikellari on varastohuone, jossa perhe säilyttää keräämänsä viinipullot ja viinitynnyrit. Jos kokoelma on erittäin tärkeä perheelle, usein viinikellari tila on erikoishuone, jossa viini pidetään pimeässä ja oikeassa lämpötilassa.

Studio

Studio on taiteilijan työskentelyhuone, ja usein perheille se on perheen luovuuden mahdollistava huone.

Pelihuone

Pelihuone pitää usein sisällään pelejä kuten biljardipöydän, pingispöydän, tai alueen tikanheitolle, esimerkkipeleinä. Huone saattaa sisältää myös baaritiskin.

Baaritiski ja sen takainen työskentelyalue on paikka jossa perhe voivat tehdä itselleen juomia.

Bonushuone

Bonushuone on huone jonka perhe voi omistaa “mille tahansa“, ja sen alueella voi olla vaikkapa sänky tai flipperi tai mitä tahansa muuta mitä perhe keksii bonushuoneen käyttöön. Bonushuone jää usein rakennelmiiin kun kaikki perushuoneet on jo sijoitettu, mutta tilaa on vielä jäljellä.