Asfaltti ja sen värisävyt

Asfaltti ja sen värisävyt on vähän tunnettu alue asfalttialan ulkopuolella. Usein tunnetaan yleisin, eli musta asfalttisävy, mutta vähän tiedettyä on se, että asfalttia saa usean värisenä.

Värillistä asfalttia on itse asiassa olemassa kahta päätyyppiä.

Ensimmäinen versio on varsinainen värillinen asfaltti, joko sekoitetaan oikeaan värisävyyn asfalttitehtaalla, ja toimitetaan täysin värillisenä kohteeseen levitystä ja lopullista muotoilua varten.

Toista versiota edustavat värilliset asfaltin emulsio tiivisteet, joita käytetään asfalttiin, joka on jo levitetty sekä värillisen asfaltin pitkäaikaisessa kunnossapidossa.

Värillinen asfaltti on käytössä varsinkin liikenteen ohjauksessa, mutta yleisesti värilliseen asfalttiin törmää urheilukentillä, koulupihoilla, sekä aukioilla.

Asfaltti ja sen värisävyt – Tarjolla olevat värit

Periaatteessa asfalttia voidaan värjätä mihin sävyyn tahansa. Vaaleat värisävyt vaativat kuitenkin huomattavan paljon väriainesta, joka tekee siitä myös suhteessa tummempiin värisävyihin vaativamman ja kalliimman prosessin.

Kaikkein suosituin värjätty asfalttiväri on punainen, jota käytetään varsinkin pyöräteiden merkitsemiseen ja urheilukentillä.

Muita suosittuja värejä ovat sinisen eri sävyt, jotka yhdistettynä taidokkaaseen pihasuunnitteluun tuovat harmonisen jatkuvuuden myös perinteisen mustan asfaltin kanssa.

Asfaltin värisävyt – Värillisen asfaltin tilaus

Värillinen asfaltti tehdään asfalttitehtailla, joten asfalttiurakoitsijan kyky toimittaa värillistä asfalttia riippuu pääasiassa siitä, miltä asfalttitehtaalta/toimittajalta asfaltti haetaan.

Tältä kannalta katsottuna Suomen tilanne on värillisen asfaltin suhteen hyvä, sillä useimmat asfalttitehtaat pystyvät toimittamaan värillistä asfalttia.