Asfaltin pinta

Asfaltin pinta korjauksien kolme yleisintä syytä ovat halkeamat, reiät, ja uudelleen pinnoitus.

Näistä kolmesta asfaltin uudelleenpinnoitus on huoltotoimenpideasfaltille, jonka tarkoituksena on…

 • pidentää asfaltin käyttöikää,
 • estää reikien muodostuminen, ja
 • estää halkeamien syntyminen.

Uudelleenpinnoituksen avulla päällysteen pintakerros uudistetaan sellaiseksi, että se suojaa asfalttia auringon ultraviolettisäteilyltä,vedeltä, ja jäältä.

Näiden tekijöiden vaikutus asfalttiin heikentää sidosaineita ja paljastaa asfaltin kivi-aineksen elementeille, joka saa aikaan halkeamia, asfaltin murentumista, ja reikiä yli ajan.

VIDEO: Amerikkalaisen Lowe’s (www.lowes.com) rautakauppaketjun tekemä video pihanväylän uudelleenpinnoituksesta huoltotoimenpiteenä. Videon mitat ovat Yhdysvalloissa käytetyssä asteikossa (en.wikipedia.org/wiki/US_measurements).

Uudelleenpinnoitus kehotetaan kansainvälisesti usein tekemään kolmen vuoden välein, mutta kukin piha on kuitenkin yksilöllinen sen suhteen, kuinka paljon kulutus vaikuttaa asfaltin päällyskerrokseen.

Uudelleenpinnoitus asfaltille on mahdollista tehdä joko tilaamalla urakoitsija tekemään se, ja useat tekevät uudelleenpinnoituksen myösitse rauta-ja rakennuskaupoista löytyvillä tuotteilla ja tuotteiden mukana tulevilla ohjeilla.

Useimmat rautakauppojen kuluttajien käyttöön tarkoitetut uudelleenpinnoitus tuotteet ovat emulsioita, jotka sisältävät:

 • vettä,
 • savipohjaisen täytteen,
 • lateksia,
 • polymeerejä, ja kiinnitysaineita, sekä
 • joko asfalttia tai kivihiilitervaa.

Näistä kivihiilipohjaiset emulsiot ovat kansainvälisesti suositumpia, mutta asfalttipohjaiset luontoystävällisempiä.

Voit kysyä tuotteiden eroista rautakauppasi henkilökunnalta lopullista valintaa varten.

Jos kuitenkin asfaltista jo löytyy halkeamia ja reikiä, pintakorjaukset ovat yleensä myös korjattavissa henkilökohtaisesti tai ammattilaisten tekemänä.

Jos kyseessä ovat halkeamat, joudut tyypillisestä hankkimaan korjaustöitä varten karkeaa hiekkaa, jolla syvät halkeamat täytetään noin 0,63 cm etäisyydelle pinnasta, asfalttikorjaus-emulsio täytettä, kuten Quikreten “Blacktop Repair” tuotetta tai vastaavaa, joka tulee asentaa karkean hiekan päälle rakoon, tuotteen ohjeiden mukaisesti.

Halkeamien korjauksessa, useimpien tuotteiden kohdalla, ilman lämpötilan tulee olla noin 15,5 celsius astetta tai yli, jotta materiaali tiivistyy tukkimaan halkeaman oikealla tavalla.

Jos kyseessä on asfaltissa olevä reikä, tarvikkeisiin kuuluvat yleensä…

 • murskattu hiekka, jolla syvät reiät täytetään noin 10,1 cm etäisyydelle pinnasta,
 • kiinnitysemulsio (rautakaupat voivat ohjata sen ostoon) joka kiinnittää uuden asfalttipaikan vanhaan asfalttiin, ja
 • kylmäasfaltti tai muu rautakaupasta saatava tarkoitukseen soveltuva asfalttisekoite, jota tarvitset riittävästi reiän kokoon nähden.

Yleensä tarvitset vielä asfaltin pinnoite-emulsiota, jolla asfalttipaikka viimeistellään kestämään elementtejä.

Työkalujen osalta rautakauppiaasi on usein paras tietolähde saatavilla olevaan varustukseen.

Jos kyseessä on isompi asfalttipaikkaus esimerkiksi alueella tehtyjen kanaalitöiden tai kaapelien asentamisen takia, kannattaa ottaa yhteys asfaltti-urakoitsijaan.