Asfaltin kierrätys

Asfaltin kierrätys on lisääntynyt ympärystösuojelusvaatimusten lisääntyessä asfalttialalla.

Itse asiassa, tiukentuneet ympäristönsuojelu vaatimukset ohjaavat kehitystoimintaa suuressa määrin.

Tämän kehitystyön tuloksena on syntynyt mm. taloudellinen tapa uusiokäyttää asfalttipäällysteitä sekä pohjavesien ja maaperän suojaamiseksi on kehitetty ns. tiiviitä asfalttirakenteita.VIDEO: Yhdysvaltalaisen Green Roads Recycling yhtiön tekemä englanninkielinen esittelyvideo asfalttipäällysteiden kierrätysprosessista.

Vanhan asfalttipäällysteen kierrätys on lisääntynyt Suomessa sitä mukaa kun asfaltointikalustoa että menetelmiä on parannettu.

Parhaiten kehitystyö näkyy tuotantovaiheessa, eli asfalttiasemilla, joita on kehitetty siten että yhä useampi asema pystyy käyttämään uudelleen vanhaa asfalttia.

Tyypillinen teiden päällystyksessä käytettävässä uusiokäyttötavassa vanha tienpinta kuumennetaan ja jyrsitään. Jyrsinrouhe levitetään uudelleen tienpintaan ja päälle lisätään varsinainen asfalttikulutuskerros.

Kansainvälisesti asfaltin uusiokäyttö on erittäin suosittua. Esim. Yhdysvalloissa asfaltti on maan kierrätetyin tuote, ja joka vuosi siellä kierrätetään yli 73 miljoonaa tonnia asfalttipäällystettä.

Asfaltin kierrätys – Asfaltin tilaus

Asfalttipäällysteen kierrätys on käytössä Suomessa varsinkin isompien tieosuuksien päällystysurakoissa, mutta asfaltin uusiokäyttöä tehdään myös pienemmissä urakoissa ja eri muotoisissa päällystysurakoissa.

Eri asfaltointi urakoitsijoilla on erilaisia valmiuksia asfaltin kierrätykseen, joten saat selville kunkin urakoitsijan valmiudet tällaisen päällysteen käyttöön ottamalla heihin yksittäin yhteyttä.

Usein parhaimmat valmiudet kierrätykseen löytyvät isoimmilta asvaltti urakoitsijoilta, koska kierrätys kalusto on tyypillisesti erittäin hinnakasta ja vaatii erillistä panostusta myös kaluston käytön koulutukseen.