Aidan rakentaminen

Aidan rakentaminen projektissa kaksi tärkeintä suunnittelun kohtaa ovat aidan tyylin ja tarkoituksen valinta.

Alla yhdysvaltalaisen Home Depot rautakauppaketjun englanninkielinen, kolmi-osainen videosarja yksinkertaisen aidan rakentamisesta.VIDEO: Kuinka rakentaa aita osa 1 – aidanrakentamisen materiaalit ja suunnittelu.

VIDEO: Kuinka rakentaa aita osa 2 – puu-aidan perusteiden teko ja lautojen asentaminen.

VIDEO: Kuinka rakentaa aita osa 3 – rakentamisvaiheiden lyhyt kertaus ja soveltaminen vinyyli-aitaan.

Aidan pystyttäminen puutarhan tai muun ulkotilan ympärille saattaa perustua tarpeeseen, mutta voi toimia myös maisemarakentamisenelementtinä, jatkeena varsinaisen rakennuksen arkkitehtuurille.

Nykyisin varsinkin monipuoliset, kestävät, ja helppohoitoiset käsitellyn puun aidat ovat suosittuja, ja tällaisen materiaalin avulla tee-se-itse ihmisten on helppo tehdä aita-projektit myös itsenäisesti.

Ennenkuin ostat tarvittavia materiaaleja ja aloitat työskentelyn, varmistu että projektisi on rakennussäännösten ja lakien mukainen ja sen rakentamiseen tarvittavat luvat ovat kunnossa.

Aidan rakentaminen – suunnittelu

Aitojen suhteen on olemassa varsinkin kaksi erittäin tärkeää seikkaa:yksityisyys ja suojaisuus.

Näistä varsinkin suojaisuus saattaa olla ongelmana puutarhoissa, joissakylmä tuuli pääsee puhaltamaan vapaasti. Tämä taas vaikuttaa sekä puutarhassa oleskelun viihtyvyyteen, että kasvien menestymiseen.

Yksityisyyttä ja toisaalta suojaa elementeiltä voivat tuoda myös erilaisetpuut ja pensaat, mutta usein aidat ovat kuitenkin keskeinen osa suunnitelmaa tässä suhteessa.

Aidoituksen valintaan tulee suhtautua vakavasti, ja suunnitella tarkkaan sekä aidan ulkonäkö että aidan rakenne.

Aidan vahvuus on olennainen ominaisuus varsinkin tuulisissa paikoissa, ja koska aita on vain niin vahva kuin sen tukipylväät, näiden pylväiden rakenteen valinta ja asentaminen ovat tärkeitä elementtejä aita-projektin onnistumisessa.

Joskus tämän vahvuuselementin varmistamiseksi esimerkiksi muuten puusta tehdyissä aitapaketeissa olevat tukipylväät ovat tehtyjä sementistä, erittäin kestävästä mutta vaikeammin asennettavasta materiaalista.

Puumateriaalin vahvuus riippuu osaltaan myös miten hyvin se onsuojattu lahomiselta, ja tämän suhteen puumateriaali onkin useimmiten käsitelty soveltuvalla suoja-aineella.

Jos tarkoituksena on kasvattaa kasveja vasten tai lähellä aitaa, on hyvä varmistua että puutavaran suoja-aineena on käytetty nimenomaan tätä silmälläpitäen valmistettuja, vaarattomampia ainesosia.

Aidan rakentaminen – aitojen tyypit

Suosituimmat aita-tyypit ostetaan usein joko yksikköinä tai paneeleina, riippuen siitä, miten varsinaisen rakentamisen on tarkoitus tapahtua.

Yksi yksinkertaisimmista aidoista on umpinainen tai suljettu aita-tyyppi, jonka design muodostuu pystysuorista tai horisontaalisesti ladotuista laudoista, jotka on naulattu yhteen tai kahteen tukevaan raiteeseen paneelin takana.

Tällainen aita tarjoaa täydellisen yksityisyyden ja tuulensuojan, mutta on ulkonäöltään varsin epäkiinnostava.

Kaikenkaikkiaan erilaisia tyylejä on tarjolla loputtomasti, ja voit katsella ideoida muiden jo tekemistä aidoista…

…vaikkapa Flickr (www.flickr.com) tai Google Images (images.google.fi) kuvahauista, vaikkapa englanninkielisellä haulla “fence” (“aita” suomeksi).

Usein tyylin valintaan vaikuttaa olennaisesti se, mihin tarkoitukseenaita rakennetaan.

Mahdollisiin tarkoituksiin kuuluvat…

  • tuulensuoja-aidat
  • yksityisyyttä lisäävät aidat
  • turva-aidat (kuten uima-altaalle pääsyn rajoittavat aidat),
  • eläinaidat, sekä
  • äänivallina toimivat aidat, vilkasliikenteisten teiden lähellä.

Yksi viimeaikojen edistysaskeleista aitojen rakentamisen suhteen ovatvalmiit aitapaketit, jotka ovat tyypillisesti tehtyjä niin tarkkojen mittojen mukaan sekä niin valmiina, että puutyö-taidotonkin pystyy usein sellaisen pystyttämään pihalleen.

Puumateriaalin ohella aitojen materiaalina käytetään esimerkiksimetalliverkkoja, jotka ovat halpoja ja monikäyttöisiä aitojen materiaalina.

Metalliverkot ovat myös helppoja ja nopeita asentaa, ja niiden tueksi tarvittavien pylväiden vaateet ovat alemmat kuin monelle muulle materiaalille.

Aidan rakentaminen – rakennusohjeita

Itsenäisesti aidan rakentavalle löytyy paljon opasmateriaalia netistä sekä suomen- että varsinkin englanninkielellä.

Suomenkielisestä materiaalista tarjolla on esimerkiksi Kestopuuntekemä “aidan rakentamisen ja suunnittelun opas” , linkistä: Kestopuun opas aidantekoon

Hyvän kuvauksen ja ohjeita aidan rakentamiseen soveltuvista säännöistä on tarjolla Lahden kaupungin nettisivuilta, linkistä: Lahden kaupungin aitojen rakennussäännöstö.